Hällekis

Hällekis Samhälle ligger vid foten av Kinnekulle vid Vänern i Götene Kommun.

Karta

Om Hällekis

Det första bruket, Hönsäters Alunbruk, anlades redan år 1767, men lydde då under säteriet med samma namn i grannsocknen Österplana. 1873 såldes Hönsäter och underlades Hellekis AB.[2] Med tiden ändrades inriktningen på verksamheten, och 1892 anlades en cementfabrik.

1913 sålde Hellekis AB sin anläggning i Hällekis till Skånska cement (Cementa). Denna industri var bygdens största arbetsplats fram till 1979, då bruket lades ner. Under 1900-talet var Hällekis industriområde väldigt stort. Det fanns både egen flotta och egna bilar inom företaget Cementa.

Idag är många byggnader rivna, men det som finns kvar av Cementas byggnader används bland annat av Svenska foder.

Vid Hällekis hamn (Hönsäters hamn) lägger lastfartyg till ibland för att lossa och lasta foder samt sten.

Hällekis är ett Samhälle som ligger i Götene Kommun vid foten av Kinnekulle och alldeles vid Vänern med en befolkning på ca. 750 personer.

Det byggdes åtta hus som blev bostäder åt förmän och arbetare på Cementa. De vackra gamla byggnaderna är bevarade och inrymmer numera Falkängens Logi & Konferensanläggning med åretruntverksamhet. Under sommarsäsong samt julmarknad är hantverksbyn där Falkängens Hantverksförening ställer ut sina alster för försäljning och Falkängens Kaffestuga öppna dagligen.

De största tillverkningsindustrierna i Hällekis är Paroc, som tillverkar isoleringsmaterial, samt Svenska foder, som tillverkar djurfoder, samt Kernfest.

Från Hällekis station finns dagliga tågförbindelser på Kinnekullebanan.

Hällekis Samhälle

Obs! För att se bilderna i orginalstorlek klicka på titeln  till bilden i galleriet så öppnas en ny sida med bilden i orginalstorlek.