Musik i Hällekis

Hällekis Musikkår

Musiklivet i Hällekis har gamla anor. År 1892 startade dåvarande Hellekis Aktiebolag en mässingssextett. Den då verksamme driftledaren O Hillfors var musikintresserad och man får förmoda att det var på hans initiativ som det kom igång. Han var för övrigt aktiv blåsare en tid. Det anställdes en militär musiker vid namn Berner som instruktör. Den första ledaren för denna sextett var maskinist Larsson, som sedermera efterträddes av lokförare Erik Sundstrand, som även trakterade kornett.

Då denna brukssextett sedermera lades ned bildades år 1919 en musikförening som fick namnet Viljan. En del av dessa medlemmar har varit medlemmar i bruksorkestern. De som bildade den nya musikföreningen var Folke Hallén, Kar Vinberg, Bernhard Vinberg, Harald Lundkvist, Viktor Lundkvist, Enar Korsell, Linus Olsson, Gunnar Axelsson och Conn Sandberg. Av dem blev inte alla aktiva. Efter en tid kom nya medlemmar. Det var bl. a karl Ringblom, Alf Hallén, Gösta Forsell, Carl Andersson och Sivert Bergkvist. Bland de som varit med länge är Erik Storm, Elof Hallén, Eiler Ringblom Rolf Ekholm, Valter Larsson, Arvid Larsson och Hans Westerling.

De första instrumenten inköptes den 12 juli 1919 från Ungdomsstjärnans förlag, Osby och bestod av en sextett. Kostnaden var 750 kr. Kontant betalades 450 kr och resterande med 50 kr per månad. I januari 1920 var hela beloppet erlagt. Musikkåren har haft många trotjänare under åren förutom dom nämda, och kåren är fortfarande aktiv och kommer väl att fira 100 årsjubileum.

Kråkemåla Orkester

Det har  funnits en spexorkester i Hällekis vid namn Kråkemåla som bestod av utklädda musiker från musikkåren.

Musik och revy i Hällekis

Det har även funnits  pensionärsorkester, stråkorkester, dragspelsmusik, och revy.

Artiklar och berättelser

Tillbaka till föregående sida