Skrämbo arbetarbostad

Nedanför Tryneborg Hönsätersvägen 5 Hällekis låg två sandstensbyggnader, en på vardera sidan om vägen

Bildgalleri

  • Skrämbo
  • Skrämbo arbetarbostad ritning
  • Skrämbo Hällekis 1917

Om

Dessa hus var byggda i början av 1800-talet av bruksägaren Bengt von Hofsten, som ståtade med titeln hovjunkare, och var avsedda för arbetare vid alunbruket. Byggnaderna var inredda ungefär som ”Kasärn” men hade om möjligt ännu sämre standar. Folkhumorn förnekade sig inte, när de kallade stenhuset för ”Skrämbo. Den västra byggnaden revs och fick 1912 lämna plats för en hushållsskola, som sedan blev den nuvarande bruksmässen. Byggnaden kallas därför ofta för ”Brukshushållet” eller förkortat ”Bruks”. Det andra ”Skrämbo” stod kvar till 1937, då bolagets affärshus uppfördes på dess plats.

Fru Anna Pettersson, f. 1870, m.fl. berättade om det fruktansvärda stenruckel på Hönsäter, där det bodde 16 familjer, alunarbetare vid Hönsäters alunbruk och sedan kalkarbetare.
Huset kallades av folket “kasern”, men det gick också under namnet “Skrämbo”. Där fanns mycket väggohyra, och allting var svart inomhus. “Bå tak å vägga.” Det var gränslöst på Hönsäter på den tiden. Det var kammarherre Skiöldebrand före brukspatron Skiöldebrand: “Arbetara hade det så dåligt då. En bodde ju så illa, så. Hamiltonarna hade det visst fattigt, men var nog mer intresserade för folket. Men den disponenten vi har nu nere på Hellekis, den är arbetaras vän (=Danielsen). Skrämbo var ett tvåvåningshus med ruckel till vedbodar och skräphögar på ena sidan. På andra sidan var en stor ful gård.” Majestången på Hönsäter stod förr där som Torget är nu. Nu är där stora träd, som dr. Nyström planterade.

Frisörmästare Ernst Lindkvist från Götene hade tidigare startat lite frisörverksamhet i Hällekis, en kort tid hade han någon gång i månaden mottagning i gamla Skrämbo enl. uppgift från Helge Sjöö.

Tillbaka till föregående sida
(Besökt 171 gånger, 1 idag)