Kasern i Hällekis

Arbetarbostaden låg vid dammen, revs 1929

Bildgalleri

  • Hällekis Kasärn 1915
  • Kasärn arbetarbostad i Hällekis, revs 1929

Om

Den gamla arbetarbostaden hade tidigare tjänat som arbetarbostad vid Bromö glasbruk. Efter nedläggningen 1879 köptes byggnaden av bruksledningen på Hönsäter. Byggnaden monterades ner och forslades sjövägen till Hönsäters Hamn. Huset fick av folkmun namnet “Kasern”. Till en börja bodde där 16 familjer i var sitt rum, men byggdes senare om till bostäder om ett rum och kök.

Vid dammen stod ett annat hyreshus, allmänt kallat ”Kasärn”. Det hade tidigare varit arbetarbostad vid Bromö Glasbruk. Vid glasbrukets nedläggning och flyttning till Årnäs 1879 köptes byggnaden av bruksledning på Hönsäter, monterades ner och forslades sjövägen till Hönsäters hamn. I Hönsäter återuppfördes huset och stod vid torget vid dammen till för drygt 40 år sedan (1930-talet) då revs det ner. Huset innehöll 16 rum, Varje rum beboddes av en familj och varje ingång delads av 8 familjer.

Fru Anna Pettersson, f. 1870, m.fl. berättade om det fruktansvärda stenruckel på Hönsäter, där det bodde 16 familjer, alunarbetare vid Hönsäters alunbruk och sedan kalkarbetare.
Huset kallades av folket “kasern”, men det gick också under namnet “Skrämbo”. Där fanns mycket väggohyra, och allting var svart inomhus. “Bå tak å vägga.” Det var gränslöst på Hönsäter på den tiden. Det var kammarherre Skiöldebrand före brukspatron Skiöldebrand: “Arbetara hade det så dåligt då. En bodde ju så illa, så. Hamiltonarna hade det visst fattigt, men var nog mer intresserade för folket. Men den disponenten vi har nu nere på Hellekis, den är arbetaras vän (=Danielsen). Skrämbo var ett tvåvåningshus med ruckel till vedbodar och skräphögar på ena sidan. På andra sidan var en stor ful gård.” Majestången på Hönsäter stod förr där som Torget är nu. Nu är där stora träd, som dr. Nyström planterade.

År boende NamnFöddFödelseort
Carl Green*
Moder Anna Green *
Son Gustav Green *
Maria Gustavsson *
Jenny Karlsson (Skeva-Jenny)*
Anna Larsson *
Karl Larsson*
Frans Frisén*
Johannes Örn*
Gustav Spiik*
Tillbaka till föregående sida
(Besökt 236 gånger, 1 idag)