Pensionat, turisthotell i Gössäter

Bildgalleri

Om

I samband med järnvägens etablering så lockades många turister till Gössäter, turisthotellet Hedvigborg var ett resultat av denna exploatering. Efter turisthotellets epok användes byggnaden till kommunalhus.

Historiken om pensionatet är mycket förknippat med järnvägen som kom till byn i slutet på 1800-talet. Turismen utvecklades pga. järnvägen. År 1907 flyttades fastigheten från torget i Lidköping. Pensionatet är en av landet äldsta pensionat. Den inrymmer i första våningen nio rum och i den andra två matsalar, fyra gästrum och två sällskapsrum.

Från början fanns en pensionatsdel, lanthandel och konditori i fastigheten. Till pensionatet kom gästerna för att se Kinnekulles unika flora. De flesta gästerna var från samhällets övre skikt. De kom framförallt från de större städerna och stanna för det mesta hela somrarna. Ett flertal kända personer har gästat pensionatet bl.a. skådespelerskan Margareta Krook som tillbringade sina barndoms somrar på Pensionatet. Gunnar Sträng besökte också pensionatet och trakterna för att förmå arbetare att gå samman i fackförbundet. Under en period hette fastighet “Blå Pensionatet” men har fått tillbaka sitt ursprungsnamn Karlslund. Idag bor inte gästerna hela somrarna, utan de flesta stannar en eller två nätter i samband med arbete i trakten, utflykter till Kinnekulle., bilkörning på Kinnekulle Ring, pilgrimsvandring och gourmet.

År 1907 uppfördes Karlslunds Pensionat, byggnaden flyttades från Lidköping och är ett av landets äldsta nu varande pensionat. Från början fanns en pensionatsdel i fastigheten såväl som en lanthandel och ett konditori. På senare år har det hetat Blå Pensionatet, nuvarande ägare Stefan och Miriam har tänkt sig att på sikt återskapa så mycket som möjligt av den gamla pensionatsstilen, så som det en gång såg ut i sin krafts dagar i början av förra århundradet.

Tillbaka till föregående sida
(Besökt 361 gånger, 1 idag)