Gössäter Pensionat och Hotell

Turisthotellet Hedvigsborg ligger mittemot där järnvägsstationen låg. Pensionatet Karlslund  ligger nedanför Kullabosvängen strax intill järnvägen.

Karta

Bildgalleri

Obs! För att se bilderna i orginalstorlek klicka på titeln till bilden i galleriet så öppnas en ny sida med bilden i orginalstorlek.

Om

Historiken om pensionatet är mycket förknippat med järnvägen som kom till byn i slutet på 1800-talet. Turismen utvecklades pga. järnvägen. År 1907 flyttades fastigheten från torget i Lidköping. Pensionatet är en av landet äldsta pensionat. Den inrymmer i första våningen nio rum och i den andra två matsalar, fyra gästrum och två sällskapsrum.

Från början fanns en pensionatsdel, lanthandel och konditori i fastigheten. Till pensionatet kom gästerna för att se Kinnekulles unika flora. De flesta gästerna var från samhällets övre skikt. De kom framförallt från de större städerna och stanna för det mesta hela somrarna. Ett flertal kända personer har gästat pensionatet bl.a. skådespelerskan Margareta Krook som tillbringade sina barndoms somrar på Pensionatet. Gunnar Sträng besökte också pensionatet och trakterna för att förmå arbetare att gå samman i fackförbundet. Under en period hette fastighet “Blå Pensionatet” men har fått tillbaka sitt ursprungsnamn Karlslund. Idag bor inte gästerna hela somrarna, utan de flesta stannar en eller två nätter i samband med arbete i trakten, utflykter till Kinnekulle., bilkörning på Kinnekulle Ring, pilgrimsvandring och gourmet.

Tillbaka till föregående sida
(Besökt 171 gånger, 1 idag)