Solhagen 1 Gössäter

Frälsegårdsvägen Gössäter

Karta

Bildgalleri

  • Elin Lundin
  • Frans Lundin
  • Frans och Elin Lundin
  • Solhagen 1 Gössäter

Om

1929 köpte makarna Frans och Elin Lundin en tomt i Gössäter, och började bygga en villa. Huset kallade de Solhagen 1. Dittills hade de hyrt en arbetarebostad i Kärrgården i Medelplana sedan 1908.

Frans arbetade i rödstenbrottet. Elins viktigaste syssla var i hemmet, som för de flesta andra kvinnor vid den här tiden. Periodvis tillbringade hon sin tid i grannhuset Klockaregårdens Hemslöjd, Gössäter, där hon vävde diverse alster som sedan gick till försäljning. Det var tidvis många kvinnor som hjälpte till där. Hon hade också en vävstol hemma där hon vävde mest trasmattor.

Frans Lundins levnadsöde: Såld på auktion till lägstbjudande

Frans var sin faders, änkeman Jonas Nilssons, tredje barn och hustrun Anna Cajsa Andersdotter var änka sedan tidigare med 6 barn. Med Jonas hade hon varit gift i 1 år när Frans föddes 1943. Paret bodde i Skallmeja. När Frans var 6 dagar dog mamman och när han var knappt 5 år så dog pappan. Det fanns ingen anhörig som kunde ta till sig pojken, utan han blev såld på auktion till den lägstbjudande bonden i trakten. Lägstbjudande betyder att bonden under de första åren, när barnet inte kunde bidraga till sin egen försörjning, fick ett bidrag från kommunen, så den som gick med på lägst ersättning fick ta barnet.

Frans fick tidigt lära sig arbeta och göra skäl för maten, han blev en hårt arbetande dräng och han hade det svårt. När han var i 14-årsåldern bestämde han sig för att rymma tillsammans med 2 andra pojkar som också var föräldralösa och levde under samma slavliknande förhållanden. Pojkarna tog sig till ett väveri, okänt var, och där sökte och fick de arbete, och de fick bo i fabriken. Eftersom de visste att deras ”ägare” sökte efter dem, bestämde de sig för att byta namn. De slog upp en telefonkatalog och blundade, det namn som pekfingret stannade på, det blev deras nya efternamn. Frans bytte från Jonsson till Lundin. Den ena kamraten fick på det här sättet namnet Thor och den andre Fougantin. Under de närmaste åren vågade de inte, eller tyckte inte det var nödvändigt, att tala om för myndigheterna att de bytt namn.

1898 skrev Frans in sig i Jungs/Sparlösa församling med namnet Jonsson, men när han flyttade därifrån till Hönsäter 1900 använde han sitt nya namn, Lundin.

Frans flyttade alltså till Hönsäter (Hällekis) i Österplana socken och började arbeta på Skånska Cement, i rödstensbrottet. Han träffade en flicka från Forshem, Anna Maria Berg, f 1873. Hon hade redan ett barn, Hanna f 1897, i kyrkböckerna står ”oäkta barn”. Frans och Anna Maria gifte sig i mars 1901 och i juli föddes sonen Frans Algot, men han dog redan i mars 1902. Sorgerna var inte över för Frans, 1903 dog även hustrun. Hanna stannade kvar hos sin fosterpappa, och i hela sitt långa liv var hon en älskad familjemedlem. Frans träffade en kvinna, Elin Johansdotter (fadern hette Johan Andreasson) från Murmästaretorp i Medelplana, och gifte sig med henne när sorgetiden var över, i slutet av 1904. När Kärrgården (Kärregården) byggts färdig 1908, var Frans och Elin de första som flyttade in där. (Kärrgården finns beskriven under ”Torp och gårdar” under fliken Medelplana.) Makarna hade nu barnen Hanna, Karin och Signe. Senare föddes Nils och Britta (Gurli Birgitta) här. Det måste ha varit trångt att bo här med denna stora familj i ett rum och kök. Frans och Elin fick det bättre ekonomiskt när barnen så småningom flyttade hemifrån, så 1929 köpte de en stor tomt på Frälsegårdsvägen i Gössäter och byggde en fin villa, Solhagen 1. 1935 sålde de halva tomten till sonen Nils som byggde ett hus som var färdigt till bröllopet med Margit Engvall 1936. Detta hus fick heta Solhagen 2.

Frans dog i kräfta (cancer) 1943 och Elin dog 1960.

Levnadsbeskrivningen nedtecknad av Frans och Elins barnbarn, Inger Lundin, gift Rosengren. Släktforskningen har gjorts av barnbarnet Ruben Lundin.

Boende årNamnFöddDödFödelseort
1925-1960Frans Lundin, 1874Skallmeja
Hustru Elin1883-02-01Medelplana
Fosterdotter Hanna1897Forshem
Dotter Karin1905Österplana
Dotter Signe1907Österplana
Son Nils1910Medelplana
Dotter Birgitta (Gurli Birgitta)1920Medelplana
1960-Ellen Johansson frk. Pensionatsidkerska
Tillbaka till föregående sida
(Besökt 226 gånger, 1 idag)