Lilla Skogshyddan Medelplana

Huset ligger i Römossen

Karta

Bildgalleri

Obs! För att se bilderna i orginalstorlek klicka på titeln  till bilden i galleriet så öppnas en ny sida med bilden i orginalstorlek

Om

Torpet Skogshyddan med jordkällare och ladugård byggdes av August Johansson 1907. Han kallades ”Lill-August” (till skillnad mot sin svåger på torpet Gransäter, som kallades ”Stor-August”). Han gifte sig med Hilma som kom från Göteborg och som arbetade med att stryka stärkta varor. Hon var alltså en stadstös som ingen erfarenhet hade av lantbruk. Paret fick 2 barn, Karl-Ivar och Karin. Om Karin är det inte känt hur hennes liv blev, bara att hon tidigt flyttade till Gotland. Karl-Ivar gifte sig med Gunhild, tidigare efternamn okänt, och övertog Skogshyddan efter föräldrarna. Men Gunhild kunde inte tänka sig att bo i det ensliga torpet så makarna skaffade sig annat boende, och torpet och möblerna däri fick stå och förfalla i 37 år. Karl-Ivar brukade dock odla potatis på markerna.
Makarna fick 3 barn. Ett av barnen hette Ivar och det är Ivar och hans hustru Berta som berättat ovanstående för nuvarande ägarna till Skogshyddan, Eva och Tom Roffey.

Torpet totalrenoverades av Lars Blom och fick badrum 1986.
Eva och Tom köpte torpet 1989 och använder det som sommarbostad. Huset byggdes till med glasveranda 2004.

Du som läser det här, känner du till något som du kan bidraga med? Kontakta i så fall någon av nuvarande ägarna på tel. 0510-62920, eller gå in på Kinnekulle Hembygdsförenings hemsida och skriv ett meddelande där till Freddie och Lena.

ÅrNamnFöddFödelseort
1907August Johansson1870-1950Medelplana
Hustru HilmaGöteborg
Sonen Karl-IvarMedelplana
Dottern Karin
1950Karl IvarMedelplana
Hustru Gunhild
Sonen Ivar (ytterligare två barn)
1986Lars Blom
1989-fTom Roffey
Hustru Eva
(Besökt 110 gånger, 1 idag)