Mejeriet i Västerplana

Är den tredje byggnaden på höger sida då du kommer från Blomberg

Karta

Bildgalleri

Obs! För att se bilderna i orginalstorlek klicka på titeln  till bilden i galleriet så öppnas en ny sida med bilden i orginalstorlek

Berättelser och artiklar

Om

Överdelen på mejeriet sägs komma från det förra boningshuset på Storegården som låg i trädgårdshagen, idag vittnar endast några stenhällar om att det funnits ett hus med källare där.

Mejeriet i Västerplana fanns under senare delen av 1800-talet, detta lades ner när Blombergs mejeri anlades och tog stora delar av produktionen och försäljningen. Mejeriet återuppstod på 1920-talet och höll på till första åren på 1940-talet. Anders G Lund f.1889 drev mejeriet i den senare delen. Han hade även försäljning av ost på Lidköpings torg, till torget tog han bussen bussföraren hette bl.a. Albin Kron. Sonja Larsson arbetade hos mejeristen A.G Lund 1939 hon hade även sin bostad i mejeriet, hennes huvudsakliga sysslor var innesysslor som bl. vändning av ostar på lagret och även paketering av smör i paket. I mejeriet tillverkades ost, smör och messmör. Mejeristen A.G Lund var ungkarl och gjorde kvällstid ofta en liten promenad till missionshuset där sömmerskan och vaktmästaren Viktoria Moberg fanns, kallades allmänt för Tori. Anders Gustav och Tori gifte sig 1942 och flyttade till Råda där de öppnade en lanthandel och en mindre handelsträdgård. Mejeriet lades ner i samband med detta.

Innan mejeritillverkningen startade var det bryggeri i byggnaden, kvinnorna använde bryggjästen till rågbak. När bryggeriet försvann sörjde kvinnorna i byn. I mejeriet fanns bostäder de hyrdes ut både till personal och andra. När mejeriverksamheten upphörde hade bl.a. Lars Wendin tapetserarverkstad i byggnaden. Den sista tiden så användes byggnaden till hönshus och arrenderades av bröderna Gustafsson på Storegården på andra sidan vägen. I slutet 1990-talet såldes byggnaden för 1 kr och är upprustad och är en K-märkt fastighet i byn.

BoendeårNamnFöddFödelseort
1900Maja Lena Kjellberg, Änka mor mejerska, inhyses1849Jung
1900Dotter Alma Hilma Kjellberg,mejerska, inhyses1883Saleby
1900Son Frans Gustaf Kjellberg1884Saleby
1900Dotter Hilda Nikolina1885Saleby
1900Dotter Amalia Josefina1888Västerplana
-1942Anders Gustav Lund, mejerist1889Söne
-1942Hustru Viktoria Moberg (Tori)1897Västerplana
(Besökt 260 gånger, 1 idag)