Kulladal i Medelplana socken

Torpet ligger på Högkulle inte långt från Kullatorp

Karta

Bildgalleri

  • Brudparet Gerda och Emil Johansson Kulladal
  • Emil Johansson 1902
  • Emil stenhuggare och sista bygdespelmannen i Medelplana
  • Kulladal Emil och Gerda Johansson med sönerna Helge och Arne. Foto: Anders Karlsson 1934
  • Kulladal Medelplana, foto: Freddie Wendin 2002
  • Kulladal Medelplana, Helge Jonholm, foto: Freddie Wendin 2002

Om

Huset stod tidigare vid Kullatorp (Kaffestugan) och flyttades 1890. Elström installerades 1972. Helge har numera efternamnet Jonholm och är ägare av torpet som används som sommartorp.

Makarna Gerda och Emil Johansson var bosatta på Kulladal längst upp på Högkullen, i marker där det är långväga mellan hus och där naturen är storvuxen och vild, så storslagen att människan måste bli ödmjuk i dess närhet. Just denna ödmjukhet präglade Emil Johansson. Trots att han inte kunde se sin omgivning, han var totalt blind hade den satt sin prägel på hans väsen. Som spelman var Emil känd vida omkring. Han trakterade sin fiol mästerligt och gladde många besökare med detta. Han var också en mästare på ett annat område det gällde stenar. Innan han blev blind var han stenhuggare men även senare ägnade han sina händer åt att arbeta med sten. Han slipade ortoceratiter vilka han sedan sålde till turister som fick ett stycke Kinnekulle med sig hem.

Gerda var en stor djurvän, det fanns två tama rådjur vid torpet. Rådjuret Kajsa blev en kär familjemedlem. Varje år när Kajsa fått nya ungar kom hon fram till Gerda och visad upp dem. Runt halsen på Kajsa hade Gerda knutit ett rött sidenband så att alla skulle känna igen henne, trotts detta blev hon skjuten och Gerda sörjde sin kära Kajsa så länge hon levde.

Arne och Gerda var de första som kom till katastrofplatsen på Högkullen den 1 augusti 1944 då ett flygplan med Norska motståndsmän från England med destination Norge. Planet innehöll 15 personer varav endast fyra överlevde kraschen. Arne stannade kvar på katastrofplatsen och Gerda tog sig till Russäter där den närmsta telefonen fanns.

Boende årNamnFödelseårFödelseort
Emil Johansson1882-1959Medelplana
Hustru Gerda Johansson
Son Helge
Son Arne
(Besökt 99 gånger, 1 idag)