Bestorp i Medelplana

Bestorp verkar inte vara någon märklig gård innan man börjar studera dess historia. Numera finns enbart ruiner i kalksten kvar. På slutet av 1970 talet användes byggnaderna som övningsföremål av brandkåren. Gården ligger på gränsen mellan Västerplana och Medelplana – vägarna dit är många. Enklast når man dit från stora vägen vid Tredingsstenarna. Men det finns andra vägar, den vackraste går från Martorp och är utmärkt som vandringsled.

Karta

Bildgalleri

Obs! För att se bilderna i orginalstorlek klicka på titeln  till bilden i galleriet så öppnas en ny sida med bilden i orginalstorlek.

Om Bestorp

Under tidig medeltid donerades Bestorp till biskopsgård för biskopen i Skara stift. Av namnet att döma och av den dokumenterade kontakten som biskop Bengt den gode hade med Medelplana och Västerplana, kan det tänkas att Bestorp redan på 1100-talet kom att doneras till Skara stift.
Sankta Apollonia-källan vid Bestorp hör också samman med att gården varit biskopsgård.

Vid reformationen 1527 miste kyrkan många av sina gårdar och många vandaliserades och fick förfalla. Då kyrkan inte längre förvaltade Bestorp kom den att skänkas till olika adelssläkter. Bestorp lämnades till Jöran Posse på Hellekis år 1585. Sedan kom Bestorp att tillsammans med Hellekis tillhöra Posse-släkten fram till 1800-talet.

Bestorp hade en ganska fri ställning med befallningsman eller frälseinspektor. Ibland var gården överlämnad till förläning på livstid åt brukaren. År 1698 dog befallningsmannen Bengt Andersson på Bestorp. I slutet av 1600-talet och i början av 1700-talet bodde frälseinspektören Anders Dubb på Bestorp. Han hade varit landshövding i Livland och han fick Bestorp som förläning. Dubb skänkte till Medelplana kyrka ett bårkläde och ett timglas med fyra glas år 1689. Hans grav finns i Medelplana kyrka. Under senare delen av 1700-talet bodde före detta borgmästaren Jonas Wollin en tid på Bestorp. Han var en ivrig utforskare av Västergötland och då särskilt Kinnekulles antikviteter. Även han skänkte till Medelplana kyrka ett bårkläde.

Inspektorn på Bestorp under senare delen av 1700-talet var Adolph Ljungqvist. Han omtalas bl.a. år 1778 och 1795.

Manbyggnaden uppfördes 1840 och därvid också de stora stenlagda gårdarna vars murar ännu kvarstår till takhöjden.

Fröken Louise Posse ville överlämna egendomen Bestorp som donation för att säkerställa folkskolans framtid. Medelplana socken avböjde detta erbjudande och menade att det var bättre att få de erbjudna 2 000 Riksdaler Banco i stället för egendomen

Johannes Larsson, född 1809 och död 1894, uppges som ägare av Bestorp och Rörsmedsgården i Medelplana. Han var gift med Catarina Andersdotter, född 1821 och död 1848, dotter till Anders Torstensson.

Av senare ägare kan nämnas: J. Petter Läckgren och hans hustru Emma Kristina Olausson, denne övertog gården omkring 1906 av sin fader.
J. Petter Läckgren hade fyra döttrar och fyra söner.  Hedvig, gift med Hugo von Schedvin, Nösund i Bohuslän, Anna Malvina, gift med Axel Ohlsson och Ester Hildegard, gift med sjökapten Martin Olsson.
Axel Ohlsson skötte gården efter sin svärfaders död. Gården var välbekant i bygden, bl.a. för den fina och välskötta trädgården. Några sällsynta och egendomliga trädslag har spritt sig vid Susabäcken och är från det nya inplanterade trädbeståndet.

Dottern Ester Läckgren född  1876, längtade tidigt ut till stora världen .Ett nytt spännande yrke hade dykt upp på 1890-talet,nämligen fotograf. Detta kom hon att ägna sig åt och redan i yngre tonåren tycks hon blivit lärling hos fotograf Werner Lindhe i Lidköping. Från den tiden finns bevarat ett av hennes första motiv, föreställande gamla bron mellan Nya och Gamla staden. Det kortet hade hon under hela livet alltid med sig som ett kärt minne; kanske var det hennes första egna fotografi.

Som 18-åring arbetade Ester  under hösten 1894 hos fotograf J Pettersson i Vårgårda tom februari 1895. 19 år gammal tar Ester år 1896 anställning hos fotograf Swante Haeger i Strömstad, han hade även ateljé i Grebbestad och i Lysekilt, hon var även föreståndare vid någon av hans atljéer och hon tjänstgjorde hos Swante Haegers till februari 1899. På senvintern var det lågsäsong inom fotografyrket detta berodde främst på begränsningen av belysning Ester var verksamhet flera decennier  på Västkusten. I bl.a. Strömstad, Göteborg, Nösund och Laholm hade hon egna ateljéer och med sin tunga och otympliga bälgkamera tillverkad i mässing och mahogny tar hon både ateljékort och utomhusmotiv. Det hade blivit högsta mode att låta fotografera sig vid olika tillfällen så hon behövde inte sakna arbete. Tidigt år 1900 flyttar Ester till Göteborgs Domkyrkoförsamling och börjar arbeta hos fotograf Bruce på Kungsgatan.
Runt sekelskiftet dök också vykorten upp, varje ort med självaktning måste finnas på bild. Ester arbetade med framgång även i denna bransch, de första badgästerna och turisterna hade börjat strömma till Västkusten och ville naturligtvis skicka hälsningar till sina bekanta .Vykortssamlare med Västkusten som specialitet har i dag ganska lätt att hitta vykort där det står : Foto Ester Läckgren.
På sommaren 1901 tar hon anställning hos systrarna Hedbergs fotoateljé i Lysekil, under hösten samma år får Ester ta hand om en filial i Nösund. Ester blev förtjust i miljön och arbetsförhållandena för hon återvände till Nösund och drev en ateljé i egen regi senare. November 1901 flyttar Ester vidare till Karlsborg där arbetar hon hos hovfotograf Axel Sjöberg och här stannar hon ett och ett halvt år. Vykorten kommer att bli en liten specialitet för Ester och ser möjligheten att tillverka och tjäna pengar på detta sätt.

Den unge sjökaptenen Martin Olsson seglade snart in i Esters liv de förlovade sig i augusti 1908. Ester fotsätter att arbeta till någora veckor innan bröllopet mars 1909 och de bosätter sig i Göteborg.  Maken dog dock hastigt redan 1920 och efter hans död slutade Ester att fotografera. Under några somrar försöker Ester driva pensionat i Mollösund men inga av hennes projekt är speciellt framgångsrika. Föräldrarna var båda döda och hon satsade en del av arbet efter maken på att lösa ut sina bröder ur Bestorp. Sonen Erik som var född år 1910 slutförde sin studentexamen och fortsatt studera i Stockholm. Ester flyttar till Bestorp sommaren 1930. På Kinnekulle driver hon jordbruk och fårskötsel fram till slutet  av kriget. Då säljer hon gården och bosätter hon sig en kort tid i Lidköping för att sedan flytta till Hällekis, där hon dör i hög ålder 1969.

Källa: Boken Västkustmotiv från förra sekelskiftet av Bertil Olsson

Idag kvarstår endast en ruin som minne över den stora fina gården.

Källa: Gårdarna kring Kinnekulle av Gösta Karlsson/Bror Jansson samt webbsidan torehartung.se