Hissingsgården i Medelplana

Den första gården på vänster sida när du tar tll vänster mot Eriksberg ”Hökastan” idag finns kaffestuga och försäljning av hantverk och gammal kuriosa i Handens Hus

Karta

Bildgalleri

Om

Hissingsgården är den enda kvarvarande stora manbyggnaden vid den gamla bygatan. Gatan kallades Radden, d.v.s. raden av hus eller bebyggelse men också Hissingsgårdens gata. Hissingsgården ägdes av fria bönder vid laga skiftet och husen byggdes då nya. Byggmästare Gustaf Andersson uppförde manbyggnaden tillsammans med ett byggarbetslag år 1850 och den har ännu i dag kvar sitt gamla utseende.

Smens i Hissingsgården
Från Hissingsgården avsöndrades år 1904 ett egna hem mitt emot nuvarande Hisingsgården. Boningshuset uppfördes 1905 men flera byggnader är kvar från en gammal gård, som legat där förut, bl.a. en stor stenladugård och ett f.d. boningshus. Anton Emil Gustafsson född 1850 var smed liksom senare hans son Bror Axel född 1885. Av den gamla smedjan kvarstår en ruin av eldstaden med den gamla smedbälgen. Till Smens i Hissingsgården hör ett av de märkligaste husen från Medelplana by.

Gammalt boningshus från omkring 1700-talet
Av de riktigt gamla gårdarna, då de var samlade i en grupp i byn vid Hissingsgårdsgata, återstår ett boningshus. Det har ännu några spår av stänkmålning i blått. Den vitrappade putsen i boningsrummen målades på så sätt att man använde blå färg och stänkte den med en borste på de vita väggarna. Färgen blev småprickig och man ser hur målaren stänkt färgen med en visp eller borste.’

Utanför detta gamla boningshus ligger ännu kvar en gravsten med några initialer och årtal samt en sköld och inom denna ett stort O. Detta är en 1600-tals gravsten från Medelplana kyrka som ännu är hel och i behåll. Andra gravstenar från samma tid är sönderslagna i ganska många stycken, så att man inte kan sätta ihop dem.

Det gamla boningshuset har en gång varit bageri i rätt stor skala. Gustaf Persson, Anneberg berättade att han i sin ungdom vid 1900-talets början fick transportera stora lådor och korgar med bröd till Råbäcks hamn. Brödet såldes därefter bl.a. i Mariestad och andra orter. Det var fråga om fina kakor, för vanligt matbröd transporterade man inte så långt.

Mangårdsbyggnaden byggdes av ett par bröder som kom till Kinnekulle år 1856 och deras första byggnad på Kullen blev just denna mangårdsbyggnad. Det var fyra bröder som kom från Torps by i Älvsborgs län. Tvillingarna Johannes och Jonas födda 1833, Gustav var något äldre och Per något yngre . Bröderna blev kvar på Kinnekulle och var samtliga verksamma inom byggnation och på vintertiden inom möbelssnickeri.

Källa: gårdar kring Kinnekulle mm

År boende NamnFöddFödelseort
1890Johannes Persson1855Holmestad
Hustru Anna-Greta Svenssonsdotter1854Medelplana
Son John Gustaf1888Österplana
Dotter Anna Maria1883Kinne Kleva
Dotter Märta Elisabeth 1886Medelplana
Dotter Selma Amanda 1884Kinnekleva
-1902Johannes Svensson1844-1918
1900Anders Niklas Nilsson, hemmansägare1842Broby
Hustru Maja Stina Petersdotter1848Västerplana
Son Johan Daniel1884Skeby
Dotter Edla Kristina1886Skeby
Son Herman Gottfrid1889Skeby
Erik Persson1926Medelplana
Hustru Ingrid1924Källby
Son Karl Göran Kenneth1946Österplana
(Besökt 529 gånger, 1 idag)