Missionshuset i Kestad2018-01-19T10:13:40+00:00

Missionshuset i Kestad

Gamla missionshuset ligger 1,5 km söder om Kestad Kyrka och tillhör Storegården i Kestad

• Bild5883 Sätra Missionshus i Kestad
  • Kestad Sätra Juniorer
  • Missionshuset i Kestad ritning
  • Missionshuset i Kestad sparbössa, foto: Freddie Wendin 2007
  • Missionshuset i Skagen, foto: Freddie Wendijn 2008
  • Missionshuset Kestad
  • Nya missionshuset i Kestad, foto: Freddie Wendin 2008

Kinne-Kleva – Kestads Missionsförsamling bildades 1884. År 1892 uppfördes missionshuset i Kestad. Tomten skänktes av två markägare Johannes Andersson och Sven Andersson som upplät var sin markbit som bildade missionshusets tomt. Missionshuset invigdes i november 1892 men var då inte helt färdigt. Brädfodring, målning och taktegel tillkom flera år senare. År 1913 fick missionshuset en orgel. År 1914 anslöts sig församlingen till SMF, antalet medlemmar i församlingen var då 19. År 1935 restaurerades missionshuset. År 1955 flyttades verksamheten till den nybyggda Kestads Missionskyrka, nära Kestads kyrka och missionshuset såldes till grannen som använde huset som förråd. På senar år har nuvarande ägare återskapat missionshuskaraktären. En estrad från Larvs missionshus ar flyttats dit.

I byggnaden hölls olika aktiviteter som gudstjänster, symöten, söndagsskolan, ungdomsföreningen, juniorförening, sånggruppen Kestads-pojkarna. Sedan de nya ägarna ställt huset i ordning är det numera tillgängligt för visning och andakter.

Grunden är av natursten, stommen av timmer utvändigt klädd med stående locklistpanel och invändigt med hyvlad panel. Taket var tidigare klätt med tegel, men nu har det beläggning av korrugerat plåt.

Det nya missionshuset uppfördes år 1955 som ersättning av Kestads Missionshus som inte längre svarade för församlingens behov. Verksamheten pågick i missionskyrkan fram till 1982 då kyrkan såldes och byggdes om till bostäder. Församlingen hade rean tidigare gått samman med Götene Missonsförsamling.

I byggnaden genomfördes gudstjänster, symöten, söndagsskola, ungdomsföreningen och juniorföreningen hade aktiviteter.

Denna byggnads hade en grund av betongmaterial, fasad klädd med gult tegel och tak klätt med tegel.

Källa: Missionshus i Götene kommun

Tillbaka till föregående sida