Ljungs stuga eller Örnastugan i Hällekis2018-01-24T15:17:29+00:00

Ljungs stuga eller Örnastugan i Hällekis

Torpet är beläget strax nordost om dammen i Hällekis samhälle och är en av de äldsta bevarade byggnaderna i Hällekis.

• Ljungs stuga eller Örnastugan i Hällekis
  • Ljungs stuga Hällekis 1983
  • Ljungs stuga Hällekis, foto: Freddie Wendin 2004

Ljungs stuga är belägen strax nordost om dammen i Hällekis samhälle. Den är utan tvekan den äldsta arbetarbostad som nu finns i Hällekis. Den kom till under Alunbrukets tid för snart 200 år sedan. Exakt år när stugan byggdes har inte gått att få fram. Mycket talar för att den byggts av Jan Eriksson Setterberg som anställdes vid Hönsäters Alunbruk i samband med brukets utvidgning 1795.

Den lilla stugan är på 19 m2 och innehåller ett rum och kök. Takhöjden i köket 1,67 m och rummet har en höjd på 1,80 m. Stugan har haft många olika namn beroende på vilka som bott i stugan några är Örna-stugan och Holmgrens stuga.. Hembygdsföreningen fick stugan av Götene kommun 1985.

Setterberg var född i Medelplana v. Norrled 1762 och dog på Hönsäter år 1827. Samma år gift sig äldste sonen Sven, som tog sig namnet Ljung.

Sven Johansson Ljung var född på Hönsäter 1796 och arbetade hela sitt liv på Alunbruket och torde ha övertagit stugan efter föräldrarna. Sven Ljung dog 1871. Hans hustru hade dött fyra år tidigare och de hade en son vid namn Anders Johan Ljung.

Denne son var född 1828 i fadern Ljungs stuga. Hans hustru hette Britta Christina Larsdotter född 1829 i Ullervad. Deras äldste son Carl föddes i Skarstad 1854. År 1858 hade Anders Johan kommit tillbaka till Hönsäter och i Ljungs stuga. Han bodde kvar 1873 men 1878 saknas han i husförhörslängden. Förmodligen hade han då lämnat stugan till sonen Carl.

Carl Ljung kom från Forshem tillbaka till Hönsäter 1875. Han gifte sig 1877 med Mathilda Margaretha Stomberg, dotter till Erik Johansson Stomberg vid Hönsäters Alunbruk. Hustrun var född 1854. Carl Ljung blev änkling 1894 men bodde kvar i stugan tillsammans med en dotter..

År 1913 flyttade Johannes Örn i n i Ljungs stuga. Han hade varit torpare på torpet Grönelid under Hönsäter sedan 1902. Örn var född 1852 i Jonstorp Västerplana och dog 1926 i Österplana. Arbetade som förman vid kalkgruvan. Änkan Johanna Sofia Bredström från Berg var född 1855 och hon bodde kvar i Ljungs stuga tills hon dog 1931.
År 1932 flyttade gårdssnickare Karl Gustaf Holmgren med familj in i Ljungs stuga som i folkmun fått namnet ändrat till Örna-stugan och nu fick namnet Holmgrens stuga. Holmgren var född 1854 och dog 1946. Hustrun hette Maria Stina Larsdotter född 1862 och dog 1946. Yngsta dottern Gunhild var född 1903 och gift med Torsten Östrand. När deras bostad i vägskälet vid Dammen och mitt emot Ljungs stuga år 1950 genomgick reparation, bodde familjen Östrand tillfälligt i Ljungs stuga sex personer i denna lilla stuga, sedan dess har ingen bott där.

Ljungs stuga ägs sedan många år av Kinnekulle Hembygdsförening

Källa: Dokumentation av Arthur Andersson