Hushållsskolan -Bruks- i Hällekis2016-12-28T07:49:37+00:00

• Hushållsskolan i Hällekis år 1912
  • Hushållsskolan i Hällekis, foto: Freddie Wendin 2008
  • Hushållsskolan i Hällekis, foto: Freddie Wendin 2016

Redan 1904 väcktes förslag om inrättande av skolkök och hemslöjd med konstvävnad. Bolagsstyrelsen fann förslagen beaktansvärda. Beträffande vävskola kom den att starta år 1901 i den uppförda bageriet i Stakeklev som inte användes av arbetarna. Byggnaden omändrades nu till vävskola med anställd vävlärarinna. Angående skolköket så uppsköts denna fråga.

Bolagsförvaltningen anmälde för styrelsen att det under hösten 1911 i gamla småskolelokalen vid Hönsäter pågått en kurs i ett vandrande skolkök, som omfattats med intresse av arbetarna. Styrelsen beslöt samma år att inrätta en hushållsskola och för ändamålet uppföra en byggnad enligt uppgjord ritning. Byggmästare J. Svensson i Skara åtog sig uppförandet för 19 500 kronor. Byggnaden togs i bruk 1912. Efter några år övergick verksamheten till matbespisning för bolagets anställda ungkarlar.

Eleverna fick genomgå kurser på tre månader. Under kurstiden bodde de i skolans elevrum på övre våningen, där även föreståndarinnan hade sin bostad. Efter något år övergick verksamheten till matservering för bolagets anställda ungkarlar samt för resande som kommer på besök hos bolaget. Författarinnan Cecilia Bååt-Holmberg besökte hushållsskolan 1915 och skriver bl.a. Följande:
“Till det billiga priset av 1:20 per dag var matsedeln ungefär så:
Först morgonkaffe med bröd, sill och potatis eller annan rätt.
Middag: Soppa och kött eller pudding.

Dagen för detta besök hade bjudits på falsk sköldpaddssoppa och pannkakor till middag och köttfärs till kväll, ty kött skulle alltid finnas till en daglig måltid. I matsalen för arbetarna stod det ett i vårt land Sverige blott allför välbehövligt anslag: “Hyggligt folk vill inte att andra spottat på golvet”.